Vad är Nylon 6-6?

By Urmila

Nylon 6-6 heter det på grund av hur dess molekyler länka samman. Denna syntetiska tyget var den första konstgjorda siden substitut. Utveckla Nylon 6-6 var ett verk av en organisk kemist som hade specialiserat sig på kemi polymermolekyler som de förekommer i naturen. Sen kunde han räkna ut en formel för att göra ett liknande material i laboratoriet.

Identifiering

Den kemiska formeln för Nylon 6-6 har en kedja av sex kol-molekyler som är kopplade till en kedja av sex mer koldioxidmolekyler. Mellan varje kedja är en amid-grupp som består av syre, kol och kväve-hydroxid. Nylon 6-6 namnges för denna dubbel kedja av sex kol molekyler. Det är en polymerkedja.

Signifikans

Nylon 6-6 kan tillverkas i laboratoriet genom att kombinera adipoylklorid med hexamethyline diamin. Men när Nylon 6-6 görs i en fabrik en annan formel används. Där processen innebär att kombinera adipinsyra med hexamethyline diamin. Resultatet är en stark fiber som efterliknar silke. Båda har parallella kedjor av amid molekyler som förbinds med vätebindningar.

Historia

Det tog flera år för Wallace Carothers att lista ut hur man gör detta polymeriserande process för att göra Nylon 6-6 i en tillräckligt stark väv för att ersätta silke i kvinnans strumpor. Efter Carothers lärt sig och beskrev hur naturliga polymerer (som silke) formen, hyrdes han till chef för EI du Pont de Nemous & Co. forskning och utvecklingslaboratorium. Han kunde skapa en nylonpolymer med svaga fibrer med 1934, men tills han lärt sig hur man får allt vatten ur fibrerna, de var för svaga för att använda. Processen fulländades av 1935.

Fördelar

Nylon 6-6 var den första konstgjorda termoplast. Det är en otroligt starkt material. Det är lätt, vindtät, elastiskt, glänsande och det är mycket svårt att skada. Oljor, lösningsmedel och alkoholer inte ont nylon. Däremot kan nylon börja upplösas om det kommer i kontakt med utspädda syror. Om den vidrörs av fenoler, alkalier, jod eller andra syror, kommer det att lösas upp.

Potential

Nylon 6-6 är den starkaste av alla nylonstrumpor och det har den högsta smältpunkten så det används för ganska många industriella tillämpningar. Den levereras i stavar, rör och ark så att det kan användas för isolering, ljudisolering och för att ersätta gummi eller även vissa metaller. Eftersom det inte repas lätt, gör det för attraktiv förpackning även för livsmedel och läkemedel. Både FDA och USDA har godkänt användningen av nylon 6-6.

Comments

Relaterade artiklar