Takkonstruktion Komponenter

Takkonstruktion Komponenter

Komponenter som används i takkonstruktion måste uppfylla höga krav. Organisationer som American Society for Testing and Materials (ASTM) och Internationella standardiseringsorganisationen (ISO) specificera och offentliggöra de standarder. Under allt annat, är taket ram den komponent som stödjer alla andra tak komponenter.

Ram

Gemensamt tak inramning använder takbjälkar eller fackverk. Fackverk är det snabbaste och enklaste sättet att sätta upp ett tak. Varje takstol anländer numrerade och märkta för att visa var den går. En fackverksteknik dokumentet beskrivs hur du ansluter takstolar till byggnaden, hur man förstärka dem och hur du ansluter dem till varandra om det behövs för särskilda tak stilar. Till exempel, höft tak inramade med takstolar har halvgavel fackverk, slut domkrafter, som måste hänga från huvud fulla gavel fackverk, balk fackverk, som används vid byggnadens mitt. Fackverket botten virkesstycke, basflänsen, tjänar som antingen ett tak balk, eller det kan dimensioneras för att tjäna som en golvregel att rymma rum på vinden.

Ram med takbjälkar när fackverk inte kommer att fungera eller takbjälkar är mer kostnadseffektiva. Storleks takbjälkar genom sin spännvidd och de förväntade levande och döda laster. Live laster inkluderar vind och snö samtidigt döda laster är de andra takets delar takstolarna stödjer. De flesta byggnormer kräver trä takbjälkar vara hög kvalitet med minimala knutar och mer kärnved så de förblir stabila och starka. Takbjälkar löpa från byggnadens sidovägg till åsen ombord, toppen av taket, på lutande tak. På platta tak och kasta stil tak takstolarna går från sidovägg till sidovägg. Rafters kan ha krage band som går från en taksparre på ena sidan av byggnaden till en taksparre motsatt det på den andra sidan av byggnaden.

Ytterhölje

Gemensamt hölje är ½-tum eller 5/8-tums plywood eller oriented strand board (OSB). Mantlingen fastens ovanpå takstolar eller takbjälkar och bildar huden av taket. Det finns specifikationer som beskriver hur höljet fästs. Varje efterföljande rad måste fördelas till den föregående så det finns inga sömmar som löper från början till slut på takstolarna eller fackverk. De flesta byggnormer kräver också metallklämmor som används mellan ark vid sina horisontella mittpunkter. Mantlingen är täckt med ett skikt av takpapp, takpapp, eller annan typ av väder resistiv barriär.

Täckning

Överdraget är den översta komponenten hos ett tak. Den mest populära för lutande tak är bältros. Bältros är tillverkade av glasfiber med asfalt och mineralbeläggningar och finns i många kvaliteter, vissa till och med varar upp till 40 år. Plåttak är en annan typ av tak finish som är extremt tålig. Den kommer nu i många färger. Platta tak förlitar sig vanligtvis på ett tättbebyggt system av asfalt, tjära papper och grus med singel-typ som används för att täcka kanal arbete och området mellan takkanten och byggnadens sidovägg.


© 2019 kirksrv.com | Contact us: webmaster# kirksrv.com