Vad är luftspalter i Fönsterglas?

Vad är luftspalter i Fönsterglas?

Fönster glas som har en extra ruta kallas dubbelglasade eller dubbel rutan glas. Treglasfönster finns också. Denna design skapar ett luftutrymme mellan rutorna. Dubbelglas och treglasfönster är mer energieffektiva än single-rutan fönster, och de minskar också ljudöverföring. Windows finns i olika bredder av luftutrymmen och kan innehålla vissa typer av gaser snarare än vanlig luft.

Så fungerar det

Glas är en utmärkt värmeledare. Värme färdas genom ett fönster när insidan och yttertemperatur skiljer. Under sommaren, värme flyttar från utsidan i, och under vintern, reser det inifrån och ut. En dubbelrutor eller trippelglasfönster fångar en del av värmen och minskar detta värmeflöde. Designen fungerar ungefär som en termos, förklarar California Energy Commission.

U-värde

Effektiviteten av ett fönster till att förhindra värmeöverföring är betecknad med en U-faktor, även kallad en U-värde. Ju lägre U-värde desto bättre. Residential singel-rutan fönster har normalt ett U-värde på ca 1, enligt den Kansas State University Engineering Extension. U-värdet på ett tvåglasfönster med luftutrymmen är ca 0,5 och en trippel-glaserad fönster, är ca 0,31.

Gaser

Du kan också köpa fönster som har luftutrymmena fyllda med en gas, såsom argon, krypton eller koldioxid. Detta förbättrar fönstrets energieffektivitet ytterligare, eftersom gaserna är mer viskösa, tätare och mindre värmeledande än luft. Ett fönster med argon i luftrummet har U-värden mellan 0,40-0,31, enligt KSU Engineering Extension. Argon kan så småningom börja läcka ut, men U-värde inte ändras väsentligt om tätningen mellan glaset och kant spacer, som separerar glasrutorna, misslyckas. Kondensation mellan rutorna är ett tecken på tätningen.

Val

De luftspalter i fönsterglas är generellt halv tum till 3/4-tums tjock, konstaterar California Energy Commission. Om luftrummet är för tunn, inte isolerar bra, och om utrymmet är för tjock, det är ineffektivt. För att ytterligare förbättra effektiviteten, anser fönster som har en osynlig värmereflekterande beläggning. Denna produkt kallas låg emissivitet, eller låg-e, glas. Fönster nyanser är också tillgängliga för att blockera en del värme från solen, men du får energieffektiviteten genom att förlora en viss nivå av synlighet.


© 2019 kirksrv.com | Contact us: webmaster# kirksrv.com