1950 Vintage Styles

1950 Vintage Styles

Under 1950-talet var en noterbar tid i hemmet och inredning. Den efter världskriget boom skapade en marknad som centrerad kring konsumenten, införa möbler och andra produkter optimerade för funktion framför form. Möbel bitar var utformade för att massproduceras och i nya material såsom gjuten plywood, aluminium och plast. Bland annat ingår noter designers Charles och Ray Eames, Robin och Lucienne Day och Arne Jacobson.

Neo-funktion

Denna design stil betonade enkla, geometriska former och brist på onödig utsmyckning. Alla element i en given bit utformades för den skull om dess funktion. Denna minimalistisk stil var bäst exemplifieras av arbetet av Hans Gugelot. Hans "M125" förvaringsmöbler systemet byggdes för perfekt funktion, presentera bokhyllor och en säng byggt vad Gugelot ansåg ideala mätningar, till exempel. Enheten var massproducerade i mitten av decenniet.

Neo-Liberty

Denna stil framkom i Italien under 1950-talet. Det började som ett försök att återuppliva jugendstil, en tidig 20th century rörelse som inriktat mot ekologiska, kurviga former. Designers som Carlo Mollino avsikt att tillämpa dessa estetik till nyligen massproducerade föremål. Men influenser från tidigare konsthantverk rörelse, som fokuserade på handgjorda kvaliteter, användes för att moderera extremt industriella stilen rådande moderna och neo-funktionella designskolor. Detta exemplifieras i Mollino s "arabesk" soffbord, som presenterade både övre och nedre glasplattformar med en böjd, gjuten plywood ram i mitten som fungerade som ett tidningsställ.

Neo-Modernismen

Denna designrörelsen härstammar från Italien. Medan det utnyttjade de grundsatser i rationalism stil från 1930-talet, som förkroppsligade minimala former, neo-modernism avvek från denna äldre stil genom att fokusera på att skapa mönster inspirerade av organisk skulptur och andra samtida konst. Denna stil var bäst förkroppsligas i Salvador Dalis surrealistiska "läppar" soffa.

Samtida Style

Denna efterkrigsdesignrörelsen utnyttjade roligt, uttrycks inredning design i reaktion till de strömlinjeformade, strama stilar som rådde under krigsåren. Liksom neo-modern stil, modern stil används organiska former i sina stycken, men noterades både för sin användning av djärva färger och "demokratiskt tillgängliga" designen. Denna stil används billiga material så fler konsumenter skulle ha tillgång till massproducerade moderna möbler. Det exemplifieras av den kända designern Charles Eames 'plywood stolar.


© 2019 kirksrv.com | Contact us: webmaster# kirksrv.com